ONZE
JEUGD

Ben je jong en hou je van water en wind dan is zeilen zeker iets voor jou!

Het is een heerlijk mooie sport waar actie, spanning en gezelligheid perfect gecombineerd kunnen worden. Zeilen kan alleen of in teamverband (veel boten worden gevaren met een bemanning van 2 tot 3 personen) en draagt zeer zeker bij tot een verbetering van je aandacht en doorzettingsvermogen. Zeilen lijkt simpel en is dat misschien ook wel maar “snel” zeilen is een heel ander verhaal en enkel wie alle factoren van het zeilen perfect beheerst zal er uiteindelijk in slagen de allersnelste te zijn. En of je nu kiest om gewoon aan plezierzeilen te doen of je gaat ervoor om als wedstrijdzeiler het onderste uit de kan te halen, de zeilsport brengt voor ieder een enorme voldoening.

Waarom Noord Limburg Maas?

De Maasplassen in Kinrooi zijn een uniek watersportgebied dat zich bij uitstek leent voor zeilen op zowel recreatief als wedstrijdniveau.. Noord Limburg Maas richt jaarlijks wedstrijden in en we beschikken over faciliteiten die toelaten om zowel club, regionale, nationale en zelfs internationale klassewedstrijden te varen. Maar zeilen is meer dan wedstrijdzeilen alleen. Als lid van Noord Limburg Maas maak je deel uit van een bruisende en gezellige vereniging die ernaar streeft een goed gevuld en gevarieerd jaarprogramma te presenteren, dit voor zowel jong als oud.

Hoe beginnen?

De optimist is wereldwijd de meest voorkomende jeugdklasse en het bootje is bij uitstek geschikt voor jonge zeilers van 7 tot 14 jaar (jonger kan maar is geheel afhankelijk van de mogelijkheden en de fysiek van het kind). De klasse is zeer actief en richt officiele wedstrijden in voor kinderen tot 15 jaar. Veel van ’s werelds beste zeilers zetten hun eerste stappen in de zeilwereld op een kleine optimist. Samen met andere clubs in Limburg (Maasmechelen, Zutendaal, Paal, Kelchteren, Schulensmeer) wordt voorzien in training, begeleiding en het organiseren van wedstrijden voor deze jeugdklasse zodat verplaatsingen binnen een kleine straal mogelijk blijven.
De echte doorzetters kunnen doorgroeien naar nationale wedstrijden en deelnemen aan selecties voor EK en WK.
De “Dinghy Optimist Class Belgium” (www.optimist.be) zorgt in dit geval voor ondersteuning en begeleiding van de geselecteerden. Qua prijsniveau is zeilen concurrerend met vele andere jeugdsporten. De aankoop van een bootje wordt vaak aanzien als een struikelblok maar tweedehands bootjes zijn vrij prijsvast zodat het initieel geinvesteerde bedrag bij verkoop bijna volledig teruggewonnen kan worden.

Wat na de Optimist ?

Wanneer men de Optimist ontgroeid is zijn er tal van mogelijkheden om verder te gaan. Eenmansboten zoals Laser, Europ, Splash waarmee ook binnen de Limburgse zeilfederatie kan deelgenomen worden aan de Junior Sail wedstrijden. Andere mogelijkheid zijn tweemans jollen of kleine kielboten.

 

Er zijn dus ruime mogelijkheden om in de zeilsport bezig te blijven vanaf jonge leeftijd tot ver na de pensioenleeftijd.

 

Hopelijk mogen we jou binnenkort ook welkom heten bij Noord Limburg Maas !